Internationale linkshandigendag 2015

13 augustus 2015

Ieder jaar op 13 augustus is het internationale linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine -en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. De linkshandigendag bestaat dus al even, maar wint de laatste jaren ook aan bekendheid in Nederland en België.

Bij G Brouwer & Zn wilden we dit jaar graag aandacht besteden aan deze dag, omdat mensen die handwerken ongetwijfeld ook vaak tegen problemen aanlopen wanneer zij linkshandig zijn. Wanneer iemand linkshandig is, doet hij of zij alles gespiegeld ten opzichte van iemand die rechtshandig is en daar komen zo nu en dan de nodige uitdagingen bij kijken. 

Wij hebben voor u een aantal tips op een rijtje gezet voor linkshandig haken! Waar kunt u nou op letten om het haken zo comfortabel mogelijk te maken wanneer u linkshandig bent?

  • Het is belangrijk om uw (bol) garen aan de rechterkant van uw lichaam te houden. Daar bevindt zich de hand die de draad spanning geeft en op die manier trekt u de draad niet over uw werk heen. 
  • Linkshandige hakers en haaksters, die haken in spiegelbeeld. Lees daarom ook het patroon wat u gebruikt in spiegelbeeld. Als u het patroon digigtaal hebt, spiegel het dan meteen op de computer via bijv. het programma Paint, of druk het patroon gespiegeld af via uw printer.
  • Bekijk filmpjes via www.youtube.nl over linkshandig haken. Zoek bijvoorbeeld eens op 'left hand crochet', hiermee vindt u veel engelstalige filmpjes over linkshandig haken. 
  • Wat betreft de haaknaald: een speciale haaknaald voor linkshandige hakers en haaksters bestaat niet. Dit omdat een haaknaald symmetrisch is en daarom niet gespiegeld hoeft te worden. Gebruik een haaknaald die voor jou prettig aanvoelt en hou hem vast op een manier die voor jou comfortabel is. Gebruik indien gewenst een ergonomische haaknaald.
  • Vroeger was het zo dat linkshandig haken 'niet toegestaan' was. Op scholen werd aan de kinderen geleerd om rechtshandig te haken. Hierdoor zijn er veel linskhandige mensen die álles met links doen, behalve haken. Zij ondervinden daarom geen hinder meer van hun linkshandigheid bij het haken. Hun tip zou ongetwijfeld zijn: leer jezelf rechtshandig haken aan. Maar, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan!

Veel haak-comfort gewenst met deze tips! 

 

 



Naar het overzicht